Remont kuchni – jak się do niego przygotować

Artykuł / Porady

Każdy z nas prędzej czy później stanie przed trudnym wyzwaniem – remontem kuchni. Pomieszczenie te jest jednym z najbardziej eksploatowanych w każdym domu, odnawianie go sukcesywnie sprawi, że nie oszczędzimy zarówno czas jak i pieniądze.
Od czego zacząć remont kuchni? Jeżeli przeszedłeś przez to wcześniej, w tym samym lokalu, dobrze wiesz, co Cię czeka. W przypadku kupna mieszkania w starej bądź zniszczonej kamienicy, nie jesteś pewien jak dokładnie wygląda Twoje pomieszczenie. W tym wypadku musisz wynieść wszystkie sprzęty kuchenne. Gołe i oczyszczone ściany pozwolą Ci dostrzec nawet najmniejszy mankament. Przeróbki instalacyjne, ucięte w połowie rury – to wszystko może się kryć za starymi meblami. Po skuciu podłogi oraz ścian stają nam przed oczyma liczne nierówności, które wymagają wyrównania. Prace wyrównawcze dotykają nie tylko podłoża, ale również sufitu.
Każdy marzy o otwartej kuchni pełnej światła. Niestety w starszym budownictwie zazwyczaj nie jest to możliwe. W przypadku wyburzenia ścian bądź ich przesuwania musimy zdawać sobie sprawę, ze jest to opcja droga, pracochłonna, a również często wymagająca fachowca. Jeżeli nasz remont nie wymaga przesuwania ścian bądź wbijania w niej otworów nie mamy, czym się martwić. Pamiętaj, że prace dotyczące ścian, podłóg bądź wymiany oświetlenia trwają zazwyczaj parę tygodni. Montaż szafek i sprzętu AGD wynosi natomiast 2 – 3 dni.
Przed rozpoczęciem naszego remontu powinniśmy ustalić sobie harmonogram prac. Jeżeli nie planujemy wszystkiego robić samodzielnie, a zatrudnić kilku fachowców, warto dokładnie zaplanować ich działania. Nieodpowiednia kolejność może narazić nas na duże straty finansowe.